Co wiemy o czadzie?
Jak niewiele wiemy o czadzie, uświadamiamy sobie rokrocznie, oglądając późną jesienią i zimą serwisy informacyjne. Każdego roku w Polsce w wyniku zatrucia czadem ginie bowiem od kilkudziesięciu do kilkuset osób. Duża część społeczeństwa wie i z łatwością potrafi powiedzieć, że tlenek węgla, czyli czad, to bardzo niebezpieczna substancja. Dlaczego? Jak unikać zagrożenia? Jak rozpoznać utleniającą się truciznę? Czy ty znasz odpowiedzi na te pytania?
Co wiemy o czadzie?
Zatrucie tlenkiem węgla może prowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń w mózgu i sercu. Długie wystawienie organizmu na kontakt z tym gazem grozi śmiercią. W ubiegłym sezonie grzewczym odnotowano aż 3800 przypadków zaczadzenia. Ucierpiało w nich 2261 osób, a aż 91 z nich nie udało się uratować ...
Aż 75% Polaków nie wie lub jest nieświadomych tego, że do zatrucia tlenkiem węgla może dojść także w ich domu. Trujący czad może uwalniać się wszędzie tam, gdzie dochodzi do spalania paliw, takich jak:
* olej
* drewno
* gaz
* benzyna
* nafta
*węgiel
* ropa
* propan
Jednak samo spalanie tych paliw nie jest niebezpieczne. Zagrożenie występuje w momencie, kiedy brakuje tlenu, niezbędnego do ich zupełnego spalania.
Szczególną uwagę należy zwrócić na urządzenia, takie jak:
* kuchenka gazowa
* grzejnik
* bojler
* kocioł centralnego ogrzewania
* wszelkie urządzenia, które zasilane są gazem lub olejem opałowym
Tylko 57% Polaków regularnie przeprowadza przeglądy urządzeń, podczas gdy większość sytuacji zagrażających zdrowiu i życiu, wywoływana jest przez nieszczelną instalację. Warto pamiętać, że przeglądy, a także instalację pieców i systemów grzewczych, powinni przeprowadzać profesjonaliści. Po przeglądzie zażądaj więc zaświadczenia, które upewni cię, że praca została wykonana zgodnie z normami obowiązującymi dane urządzenie. Profesjonalne przeglądy powinny być wykonywane minimum raz na 3 miesiące w przypadku drewna i węgla. Piece ogrzewane olejem opałowym i gazem ziemnym można kontrolować rzadziej, nawet co pół roku.
Tylko 22% Polaków uważa, że wie, jak rozpoznać utleniający się czad. Świadomość zagrożenia, jakie powoduje ta bezwonna i bezbarwna trucizna, jest zatem bardzo mała. CO nie ma także smaku, nie podrażnia układu oddechowego, jest niemożliwy do wyczucia ludzkimi zmysłami. Pierwsze objawy zatrucia tlenkiem węgla, to:
* duszności
* osłabienia
* zawroty głowy
* nudności
* trudności z oddychaniem
* przyspieszone czynności serca
Aż 95% Polaków mieszkających na wsi posiada w domu instalację ogrzewaną gazem. Jednocześnie tylko 28% z nich deklaruje świadomość zagrożeń, jakie niesie ze sobą nieprawidłowe użytkowanie tych urządzeń.
Tylko 20% Polaków, wykorzystujących do ogrzewania domu systemu grzewcze, posiada detektor tlenku węgla, który skutecznie chroni przed zaczadzeniem. Czujniki CO to urządzenia, które monitorują ilość trucizny w powietrzu. Na bieżąco informują o jego stężeniu. W razie przekroczenia bezpiecznej granicy alarmują głośnym sygnałem dźwiękowym i czerwoną diodą. Detektory najlepszych firm, np. te, amerykańskiej firmy Kidde, wyposażone są dodatkowo w ekran LCD, z łatwym w obsłudze interfejsem. Największą zaletą czujników tlenku węgla jest wbudowany elektrochemiczny sensor, który jeszcze dokładniej sprawdza zawartość powietrza.
* Dane na podstawie sondy z akcji "Czadowy dom"
Przeczytaj jeszcze