Wczytuję dane...

Jak dbać o noże TEKUT?

Składane noże TEKUT wymagają odpowiedniej konserwacji i pielęgnacji. W ten sposób będą zawsze w 100% spełniały swoje zadanie. Poniżej prezentujemy wam kilka zasad, jakimi należy kierować się przy korzystaniu z noży marki TEKUT.

Przed użyciem nóż przetrzyj alkoholem lub umyj gorącą wodą z mydłem i spłucz. Pamiętaj o ponownym czyszczeniu i smarowaniu noża po zakończeniu pracy czy jedzeniem.

Nóż:
Po każdym użyciu nóż należy dokładnie umyć i wysuszyć, a czasami nasmarować. Do czyszczenia ostrza można stosować rozpuszczalniki chemiczne, takie jak aceton, alkohol lub rozcieńczalnik do farb. Rozpuszczalniki stosuj bardzo ostrożnie, ponieważ niektóre z nich (głównie aceton), mogą uszkodzić uchwyt noża. Unikaj detergentów zawierających chlor (głównie proszków, w tym niektórych do mycia naczyń i odzieży), które mogą przyspieszyć korozję stali na ostrzu. Nie trzymaj też ostrza zbyt długo w płynie (wodzie, rozpuszczalnikach itp.). Może to mieć niekorzystny wpływ nie tylko na metalowe części, ale również na uchwyty wykonane z drewna lub innych materiałów porowatych.

Uchwyt:
Głownia wykonana z tworzywa sztucznego nie wymaga specjalnej pielęgnacji. Rękojeści z naturalnego drewna możesz od czasu do czasu natłuszczać olejem. Wytrzyj nadmiar. Metalowa rączka powinna być czysta i sucha.

Kabura:
Skórzaną kaburę możesz czyścić wodą z mydłem. Nie używaj żadnych olejów i substancji natłuszczających, gdyż wpłynie to negatywnie na strukturę skóry.

Smarowanie:
Okresowo i zawsze po czyszczeniu nakładaj niewielką ilość smaru na części robocze noża, zwłaszcza na elementy obrotowe noża składanego. Następnie na całą powierzchnię ostrza nanieść cienką warstwę smaru. Pomoże to uniknąć utleniania powierzchni i korozji.

Przechowywanie:
Jeśli nie będziesz używać noża przez dłuższy czas, wyjmij go z kabury. Skóra zawiera kwas, który może plamić ostrze. Przechowuj nóż w pudełku lub owiń miękką szmatką.


Ostrzenie:
Wszystkie noże wymagają ostrzenia po dłuższym użyciu. Zaleca się, aby ostrze zawsze było dobrze wyostrzone. Ostry nóż jest bezpieczniejszy niż tępy.

Jak prawidłowo naostrzyć nóż TEKUT? Postępuj zgodnie z instrukcjami.


Użyj osełki diamentowej Extra Fine (bardzo miałka) lub Fine (miałka). Krawędź, którą uzyskasz, będzie z reguły pasować do wszystkich celów. Aby uzyskać ostre krawędzie jak brzytwa, wykończ ostrzenie za pomocą białego lub czarnego kamienia Arkansas. Należy stosować go z olejem.

Jak trzymać nóż TEKUT podczas ostrzenia?

Ostrzenie noży wymaga precyzji i wprawy. Podczas ostrzenie pamiętaj o tych zasadach:

- nóż powinien być prowadzony ostrzem do przodu („pod włos”),
- ostrzymy obie strony krawędzi tnącej,
- podczas ostrzenia utrzymujemy stały kąt od progu po czubek głowni,
- dla większości noży optymalny kąt ostrzenia to ok. 20 stopni na stronę.

Staraj się uzyskać kształt krawędzi, która najlepiej pasuje do Twoich potrzeb. Twój nóż TEKUT zawsze musi być dobrze naostrzony. Tylko taki będzie spełniał dobrze swoją funkcję. Tępy może spowodować obrażenia.

Noże TEKUT dostępne w sklepie Hotspray.pl


Google+