Gaz pieprzowy jest bardzo drażniący dla oczu i błon śluzowych, którego efekt wywoływany jest przez naturalny i nietoksyczny ekstrakt pieprzu o nazwie Oleoresin capsicum (OC). Składnik aktywny pozyskiwany jest z miąższu tropikalnych i subtropikalnych roślin papryki chili. W sytuacji kontaktu z oczami natychmiast dochodzi do kurczowego zamknięcia powiek i silnego łzawienia. OC powoduje kaszel i poważne problemy z oddychaniem w drogach oddechowych. Gaz pieprzowy oddziałuje na wszystkie ssaki, w tym na ludzi. W Niemczech jednak gaz pieprzowy dozwolony jest tylko do obrony przed zwierzętami. Czas trwania efektów wynosi zazwyczaj od 30 do 45 minut, po tym czasie ustępują dolegliwości. Z reguły po kontakcie z gazem pieprzowym nie dochodzi do trwałych uszkodzeń. Przy skutkach wzmocnionych przez alergię lub wydłużających się skutkach wizyta u lekarza może być konieczna.